Projekt azonosító: EFOP-2.2.18-17-2017-00011

 Kedvezményezett neve: Margit Kórház Pásztó

 Megvalósítás kezdete: 2017. november 01.

Megvalósítás vége: 2018. október 31.

Támogatás mértéke: 100 %

Támogatási összeg: 28.929.147 Ft

Projekmenedzser: Dr. Muhari Géza

Projekt pénzügyi vezető: Micsutka Zsuzsanna

A projekt szakmai programja:

A Margit Kórház Pásztó a projekt keretében az alábbi részcélok megvalósítását tűzte ki célul:

 • rendszerszintű technológiai folyamatok fejlesztése, melynek segítségével csökkenthető a munkavégzés során bekövetkező hibák és kórházi fertőzések kialakulásának kockázata, ezáltal a kórházi ellátás időtartama lerövidíthető,
 • a kórházi fertőzések megelőzése és visszaszorítása a megfelelő eszközök és műszerek biztosítása által.

A Pályázati Felhívás 3.1.1. pontja szerinti önállóan támogatható tevékenységek közül megvalósítani kívánt intézményfejlesztési irány az alábbi:

 • Általános és speciális higiénés (pl. kézhigiénés) rendszerek fejlesztése a kórházi fertőzések megelőzése érdekében
  • az általános és speciális higiénés rendszerek fejlesztésének előkészítése,
  • szükséges eszközök és berendezések beszerzése, a helyi igényekhez illesztése. .

Kiemelten figyelembe vettük a projekt tervezés során az alábbiakat:

 • Általános és speciális higiénés (pl. kézhigiénés) rendszerek fejlesztése a kórházi fertőzések megelőzése érdekében olyan rendszer kiépítését szükséges megvalósítani, amely:
  • hosszútávon javítja az egyes, betegek által is látogatott helyiségek higiéniai körülményeit,
  • olyan speciális területeken céloz meg javulást (pl. kézhigiéné), amely közvetlenül is hatással van a kórházi ellátásban érintett betegek biztonságának javulására,
  • fenntartása kapcsán a költséghatékonyságot figyelembe veszi.

Intézményünk közfinanszírozott intézmény, a beszerzendő eszközöket kizárólag közfinanszírozott egészségügyi ellátás nyújtásához kívánja használni.

1. Falra szerelhető érintésnélküli vagy könyökkaros folyékony szappan adagoló berendezések  (XIBU sense DISINFECT adagoló) beszerzése

A projektelem leírása:

Az intézmény saját erőből 2015. októberében kipróbálást követően 8 darab szenzoros, falra szerelhető kézfertőtlenítő adagoló berendezést üzemelt be. Ezen kézhigiénés megoldás elsődleges célja a betegek és hozzátartozóik által kézzel átvihető fertőzések megelőzése és csökkentése. Másodlagos célja volt a munkahelyi dolgozók kézhigiénés tevékenységének javítása. A Kézhigiénés Munkacsoport felmérése alapján a fekvőbeteg és járóbeteg munkahelyeken még szükséges folyékony adagolók felszerelése. Falra szerelhető, újratölthető elemmel felszerelt, érintésmentes kézfertőtlenítő egység. A szenzor egy beállítható mennyiséget adagol, azaz felhasználás specifikus adagolási mennyiség beállítható. A készülék jelez, ha a töltet fogyóban van. A folyékony töltet cserélje könnyen kivitelezhető. A folyékony kézfertőtlenítő bőrbarát, kipróbáltan nem okoz kényelmetlen tüneteket, nem szárítja ki a bőrt. Gyári töltet alkalmazásával hosszú időtartamú garancia a költséghatékonyságot eredményezi.

Indokoltság: Intézményünkben van már 8 db kihelyezett, falra szerelt folyékony szappan adagoló. Nagyon jó a tapasztalat, bár a látogatók kevésbé, elsősorban a dolgozók, másodsorban a betegek használják. A jelenlegi eszközzel teljes mértékben meg vagyunk elégedve. Az Intézményi Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság szakmai döntése és javaslata alapján a Kézhigiénés Munkacsoport felmérte az igényeket, és szükség van még összesen 12 db adagoló eszköz kihelyezésére.

A falra szerelt érintésnélküli, érzékelővel ellátott, automatikus folyékony szappan adagoló lényege: betegek és a látogatóba érkező hozzátartozók érkezéskor, illetve távozáskor használva csökken a behordott felületfertőződés mértéke. Kórházi dolgozók is rendszeres használattal a felület kontaminációt csökkentik.

2. Flexibilis endoszkóp mosó/fertőtlenítő rendszer beszerzése

A projektelem leírása:

Egyidejűleg egy flexibilis endoszkóp mosására és fertőtlenítésére alkalmas mosó automata beszerzését tervezzük. Az endoszkópos eszközök (gasztroszkóp, colonoszkóp) vizsgálatot követően az automata berendezés által végződik a készülék hibátlanságának ellenőrzése, az átmosása, valamint folyékony fertőtlenítő anyaggal történő elárasztás révén a készülék fertőtlenítése. Az automata rendszerű endoszkóp mosó-fertőtlenítő gép, bármilyen típusú 2 db video-endoszkóp egyidejű elmosására, fertőtlenítésére. Beépített tömítettség ellenőrzés. Szivárgás teszt és pozitív nyomás a ciklus alatt. Önfertőtlenítő ciklus. Falra szerelhető vízszűrővel.

Az endoszkópos vizsgálatoknál a fertőzések átvitelében az endoszkópos eszközök és tartozékaik a mérvadóak. A betegtől vagy az egészségügyi dolgozótól, mint fertőzésforrástól, esetleg az élettelen környezetből a fertőzést átvivő eszközökön (endoszkópon) át, a következő betegig terjedő fertőzési lánc megszakításában legkézenfekvőbb a fertőzés átvitelének, mint a fertőzés létrejöttében szerepet játszó második láncszemnek megszakítása. Ezt az endoszkópos eszközök megfelelő kezelésével érhetjük el. Ezért nagyon fontos az eszközök tökéletes tisztítása, fertőtlenítése és sterilizálása.

Indokoltság: Gasztroenterológia – Endoszkópos labor járóbeteg munkahelyen szükséges. Az automata rendszerű endoszkóp mosó-fertőtlenítő gép beszerzésének fő szakmai indoka, hogy mind az országban, mind Nógrád megyében a második leggyakoribb halálokot a daganatos betegségek, ezen belül főként az emésztőrendszeri daganatok jelentik.

3. Felületi dekontaminációt támogató rendszer

A projektelem leírása:

Környezeti Infekciókontroll Támogató Rendszer (KITÁR) mely egy software, egy hardver, valamint egy havi adatkezelést támogató rendszerből áll. A rendszer arra hivatott, hogy a kórházak higiénés osztályai számára a kritikus felületek tisztításához, fertőtlenítéséhez köthető ellenőrzéseket és visszaellenőrzéseket segítse. Az ellenőrzések során összegyűjtött adatokat tárolja és a tárolt adatokból statisztikai kimutatásokat generál. A KITÁR rendszer funkciói nagyban megkönnyítik az ellenőrzések tervezését, végrehajtását, adminisztrálását és elemzését.  A rendszer működtetésével visszajelzés adható a kórházi takarítószolgálat – legyen az külső cég vagy akár belső takarításért felelős személyzet – elvégzett munkájáról, egyértelműen meghatározható a takarítócég és a szakdolgozói felelősségi kör a takarítás területén, illetve elkészíthető az intézmény kritikus felülettérképe is.

A Margit Kórház Pásztó osztályai és szakrendelői jelenleg a Hartmann-Rico Hungária Kft által szállított felületfertőtlenítőt, a Bacillol AF-t használják. Két kiszerelésben tartjuk készletben, az 500 ml-es, szórófejjel ellátottat, és az 5 L-es formát, amelyhez egy úgynevezett törlőkendő rendszert használnak, amely áll egy zárt adagoló dobozból, a hozzátartozó törlőkendőből, amelyet elhelyezve a dobozban, felöntve a Bacillol AF-fel, egyesével kihúzva tudnak használni nagyobb felületek áttörlésére. Éves fogyás a Bacillol AF-ből intézményi szinten: 391 L

Az alkoholtartalmú felületfertőtlenítőre érzékeny felületek fertőtlenítésére a műtő kért 1 db 5 L-es Microbac Forte-t, amelyet szintén a Hartmann-Rico cég szállít.

Indokoltság:

A környezeti infekciókontrollon belül a felületfertőtlenítés jelentősége az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében az utóbbi években egyre inkább előtérbe került. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a klinikai környezetben megtalálható kórokozók gyakran hetekig vagy akár hónapokig képesek a különböző felületeken életben maradni – így a kereszt-kontaminációk kialakulásának esélye jelentősen növekszik.

A környezeti infekciókontrollon belül a felületfertőtlenítés jelentősége az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében az utóbbi években egyre inkább előtérbe került. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a klinikai környezetben megtalálható kórokozók gyakran hetekig vagy akár hónapokig képesek a különböző felületeken életben maradni – így a kereszt-kontaminációk kialakulásának esélye jelentősen növekszik.

4. Az összetett kézhigiénés gyakorlatot támogató rendszer (Hand in Scan)

A projektelem leírása:

Minden kórház más – a kézhigiénés gyakorlatban gyakran alapvető különbségek vannak a kórházak között, sőt még egy adott kórház szervezeti egységei között is érzékelhetők jelentősebb eltérések a compliance arányokban, mely tényt mindenképpen figyelembe kell venni.

A kiindulási állapottól függően az adott kórház azonnal a megfelelő modulhoz csatlakozhat. Azonban egy kórházon belül sem minden osztály teljesít feltétlenül azonos szinten a kézhigiéne területén, ennek megfelelően fenntartható módon kell optimalizálni és fejleszteni a kézhigiénés folyamatokat.

Az elsődleges feladat az adagolók és a termékek optimális elhelyezése, ezt követően pedig az E-learning program segítségével rutinszerűen begyakorolhatók a kézhigiéne irányelvei.

A program elindításával lépésről-lépésre javul a compliance arány, de mindenekelőtt a kézhigiénés tevékenység színvonala. Minél magasabb a színvonal, az annál nagyobb hatékonyságot eredményez.

A kézfertőtlenítési technika hiányosságainak kiküszöbölésére kifejlesztett technikai megoldás (Hand-in-Scan/Semmelweis szkenner) valamint a kézhigiénés compliance-et ellenőrző és folyamatokat optimalizáló alkalmazások (Observe és Observe plus applikációk) jelentős adminisztrációs terhet vesznek le az infekciókontroll szakemberek válláról. A magasabb szintű modulok ezeket az adminisztrációs tevékenységeket automatikusan elvégzik.

A program elemei:

 • Infrastruktúra, adagolók felmérése software támogatással és az adagolók betegellátási pontokon történő optimális elhelyezése (figyelemfelkelő színes adagolók, ágyvégi adagolók, személyes használatú eszközök, stb.)
 • Tréning „Hogyan fertőtlenítsünk?” Hand-in-Scan/Semmelweis szkenner ideiglenes kihelyezésével, a szakdolgozók részére pontszerző oktatással a helyes bedörzsölési technika alkalmazásának elsajátítása érdekében.
 • Monitoring, megfigyelés az ún. Observe applikációval táblagépen keresztül, valamint asztali gépről is elérhető statisztikai elemzés
 • Standardizált folyamat visszajelzés a kórházi fertőzéseket okozó 4 legfontosabb folyamatra (sebkötözés, urogenitális katéterezés, centrális véna kanülálás és trachea leszívás)
 • E-learning oktatási program a tanulási folyamat elmélyítésének támogatásához.

A program lépésről lépésre haladva – a WHO által támogatott módon – az ún. multimoduláris rendszerben valósítja meg a kézhigiénés tevékenység oktatását, visszacsatolását, a szoftver használatával pedig lehetővé teszi a statisztikai feldolgozást havi szinten.

Indokoltság:

A kórház 2016. évi kézhigiénés önértékelő kérdőívet állított össze, amelyből látható, hogy a kórház ezen a téren közepes szinten áll, mindenképpen javítani kell a helyzetén. A kézhigiénés helyzet javítási stratégia legfontosabb elemei: új dolgozók oktatása, rendszeres évenkénti kézhigiénés oktatás, jógyakorlat ellenőrzése – 2016. évben volt intézményünkben kihelyezett kézfertőtlenítés helyes gyakorlatát vizsgáló készülék, kézhigiénés munkacsoport és oktatási program.

Helyes kézhigiénével és a beszerzésre kerülő eszköz segítségével a kórházi fertőzések 30%-a megelőzhető. Egy átlagos európai kórház 300 000 eurót költ a megelőzhető kórházi fertőzések kezelésére. Egyetlen MRSA fertőzés 5 500 dolláros kiadást jelent egy átlagos egyesült államokbeli kórháznak. Ezen kiadások megspórolásában nyújt segítséget a projekt tárgyát képező összetett kézhigiénés gyakorlatot támogató rendszer.

Fotódokumentáció, galéria