KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓBECSLÉS, KOCKÁZAT BESOROLÁS

 

A szűrőprogram összetétele azonos a nők és férfiak számára

 

Programunkat az Európai Hipertónia Társaság és az Európiai Kardiológiai Társaság közös ajánlása, valamint a Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása alapján alakítottuk ki, felhasználva az Európai Kardiológiai Társaság SCORE szerinti kockázat besorolását és a prevenciós iránymutatásának alapelveit.

 

  1. Életmód kérdőív kitöltése

Az életmóddal kapcsolatos legfontosabb tényezők felmérése az asszisztenssel közösen kitöltött kérdőív segítségével.

 

  1. Laborvizsgálat

Vérkép, teljes vizelet + üledék, KN, SeK, Na, Sebi, vércukor, SGOT, SGPT, GGT, AP, Se kreatinin, eGFR, Se koleszterin, Se triglicerid, HDL-koleszterin, Se húgysav, CRP

 

  1. Vérnyomás, pulzus, haskörfogat, testmagasság, testsúly, testtömeg index (BMI) mérése.

 

  1. EKG (nyugalmi, 12 elvezetéses)

Az EKG a szívműködés műszeres vizsgálata. Alkalmas szívritmuszavarok, ingervezetési hibák észlelésére, magas vérnyomás súlyosságának megállapítására, esetleg koszorúér-betegség gyanújának felvetésére. Értékelését belgyógyász szakorvos végzi. Kóros eltérés esetén kardiológiai szakvizsgálatra irányítja a pácienst.

 

  1. Nyaki erek és lágyrészek UH vizsgálata

A nyaki főverőér állapotának, a meszesedés mértékének megítélése, a carotis intima vastagság meghatározása.

 

  1. Alsó végtagi Doppler vizsgálat

Mindkét alsó végtagon az artéria dorsalis pedis és artéria tibialis posterior (összesen 4 ér) keringésének ultrahangos vizsgálata.

 

  1. Boka/kar index vizsgálata

A vizsgálat során mindkét bokán és mindkét karon systolés érték mérése fekvő helyzetben. A bokán és karon mért értékek arányának értékelése a nemzetközi ajánlás szerint.

 

  1. Belgyógyászati vizsgálat

Egyéni és családi előzmény felvétele, rizikófaktorok megállapítása és fizikális vizsgálat. Az anamnézis és fizikális státusz ismeretében belgyógyászati összegző vélemény adása.

 

  1. Rizikóbecslés és kockázat besorolás, valamint életmód tanácsadás

Eredmények és rizikófaktorok felmérése alapján szakorvos SCORE kockázatbecslő tábla valamint a Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása alapján nyújt rizikóbecslést és kockázat besorolást, megelőzésre és kezelésre javaslatot ad.

Leletek alapján szakorvos ad életmódbeli tanácsokat (étkezés, testmozgás, káros szokások), különös tekintettel a betegségek megelőzésére.