TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0005

Dohányzás leszokás támogató pontok
kialakítása a tüdőgondozó intézetek
bázisán Nógrád megyében –
Margit Kórház Pásztó

TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0005

3 377 493 Ft

 

A konstrukció alapvető célja a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése.

CÉLOK

A pályázat célja a dohányzásról leszokás elősegítése a helyi tüdőgondozó intézetek bázisán alapuló csoportos leszokási program keretében, a leszokást segítő szolgáltatások elérhetőségének, hozzáférhetőségének javítása, valamint a dohányzásról leszokott, főként munkavállalási korú személyek számának növelése.

EREDMÉNYEK

A csoportos leszokást végző szakemberek két alkalommal (2013. november 22-23, és december 06-07.) vettek részt az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dohányzás-leszokás képzésen, melynek segítségével a leszokási programot vezették az intézményben.  

A csoportos dohányzás leszokási programban 7 csoportban összesen 61 fő, ebből 51 fő aktív korú és 10 fő nem aktív korú páciens vett részt. A tartósan leszokott páciensek száma: 15 fő, amely majdnem 25 %-os eredményességi ráta. Ezzel a program eredményessége bizonyíthatóan magasabb az egészségügy részvétele nélkül, saját erőből történő 3 %-os leszokási rátához képest. 

A program népszerűsítése érdekében több alkalommal készített az intézmény a leszokási program népszerűsítésére szolgáló szórólapokat, plakátokat és 2 alkalommal jelentettünk meg sajtóhirdetést ugyanezzel a céllal. A projekt zárásával a leszokást segítő program nem zárult le, ÁNTSZ működési engedéllyel, OEP finanszírozott szakrendelésen továbbra is várja az intézmény a pácienseket egyéni és csoportos foglalkozások formájában. A dohányzás leszoktató program szerves része az intézmény megelőző ellátási profiljába tartozó prevenciós programjának. 

Kapcsolódó dokumentumok: