„Tanításom arra való, hogy az orvosi tudomány tanítói terjesszék, hogy az orvosló és ápoló személyek az utolsó falusi borbélyig, az utolsó falusi bábáig szerinte cselekedjenek; tanításom arra való, hogy elriasszam a szülőházak rémét, hogy megmentsem a feleséget a férj, az anyát a gyermeke számára.”

(Semmelweis Ignác)

2022. június 30-án ünnepelték a Margit Kórház Pásztó dolgozói a Magyar Egészségügy napját. A 14.00 órakor kezdődő ünnepségen elsőként Dr. Szabó Géza megyei kórház-főigazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Tóthné Jancsó Mónika, népegészségügyi ellenőr méltatta Semmelweis Ignácot, ismertette életútját, munkásságát.

Előadásában kiemelte, hogy ha Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” most is élne, valószínűleg meglepődne, hogy az új koronavírus-járvány idején hány milliárd emberhez jutott el a hangja, akik remélhetőleg megfogadták tanácsát. Az egész világ Semmelweis iránymutatását hangoztatja: „Moss kezet!” 

A méltatás után Dr. Boczek Tibor, a kórház főigazgatójának előadását hallgatták meg a résztvevők a kórház jelenlegi helyzetéről és a jövőképéről.

Főigazgató úr előadásban kitért az elmúlt időszak nehézségeire, érintve a COVID-járvány okozta változásokat, valamint a megyei integráció és a finanszírozás kérdéskörét is. Ismertette továbbá az intézményhez érkezett elmúlt évi támogatásokat, melyek közül kimagasló jelentőségű az Emberi Erőforrások Minisztériumának 300 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatása, amelyből a kórházzal szemben lévő telken egy új, modern orvos-nővérszálló épül.

Az előadás után került sor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díjainak átadására. Az idei évben Bózsár Csilla asszisztens, Dudásné Polmüller Edina, a Krónikus Belgyógyászati osztály ápolója és Vámosi Józsefné gyermekorvosi asszisztens vehette át a kimagasló szakmai munkájukért járó díjat Kristonné Bercsényi Katalintól, a MESZK pásztói helyi szervezetének elnökhelyettesétől.

Ugyanezen a napon intézményünk két szakdolgozója, Markóné Bakos Edit, a nappali ellátási egység vezetője és Pálok Erika a II. Krónikus Belgyógyászati osztály főnővér helyettese Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vette át a Magyar Tudományos Akadémia által adományozott elismerő oklevelet, az elmúlt évben tanúsított kimagasló munkájukért, melyet a COVID-19 járvány alatti betegellátás és az Oltópont működtetése során tanúsítottak.

A helyi ünnepség a MESZK díjátadó után pályaút jutalmak átadásával folytatódott, azon dolgozók számára, akik 10-40 éve az intézmény dolgozói.

Kórházunkban hagyomány, hogy Semmelweis napon az intézmény 3 dolgozója igazgatói dicséretben részesül. Az idei évben Simon Lászlóné, az I. Mozgásszervi Rehabilitációs osztály ápolója, Békési Rita, a Krónikus Belgyógyászati osztály főnővér helyettese és Hollósyné Kiss Erzsébet takarító vehette át Dr. Boczek Tibor főigazgató úrtól és a kórházvezetéstől az elismerésért járó oklevelet.

A díjak átadása után Erox Martini énekes szórakoztatta a közönséget, olasz könnyűzenei slágerekkel.

A szórakoztató műsort után a konferenciaterem előterében állófogadás várta a résztvevőket.

Főigazgató úr az ünnepség végén a kórházvezetés nevében köszönetét és őszinte nagyrabecsülését fejezte ki az intézmény valamennyi dolgozója felé, akik kivétel nélkül erejükön felül teljesítve, példásan helyt álltak az elmúlt évben is.